Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Träspån

14 nov, 2016

I den nya världen har det sedan 1980-talet blivit vanligt att med en billigare och mindre omständig metod ersätta ekträets smakkomponenter som annars uppstår genom barriquelagring. Till detta ändamål tillsätter man rostade ekspån (eller stavar, chips, tärningar, pulver) i ståltanken eller använda fat. Dels uppfyller träspånen sitt ändamål redan under mäskjäsningen, där en högre extrahering av ekträämnena uppnås. Sedan 2006 är denna metod tillåten även i EU. Tillåtna är s.k. Inserts (avlånga träbitar), träpuder och spån. En sådan användning måste inte märkas ut på etiketten. Om man lagrat vinet me träspån (eller andra träfragment) är dock beteckningen “Barrique” förbjuden, även om spånen tillsattes i en gammal barriquetunna. Delinats riktlinjer tillåter användandet av träspån i kvalitetsklass 1 och 2 om det deklareras på vinetiketten, för kvalitetsklass 3 är det helt förbjudet.