Fraktfritt från 650 kr

Trebbiano

14 nov, 2016

Trebbiano är en av världens äldsta och mest framgångsrika gröna druvsorter. I Italien odlas den sedan urminnes tider; till Frankrike togs den troligtvis in med det påvliga intåget på 1300-talet. Där är den känd som ugni blanc. Trebbiano mognar sent, är frosttålig och ytterst avkastningsrik. Karakteristiskt för den är den starka syran. Extrakt och alkohol däremot är lite mer beskedliga i trebbianoviner. Oblandad odlas den sällan, som korsningspartner är dess egenskaper däremot mycket välkomna. Framför allt i söder, där de flesta sorter leverarar mycket alkohol och lite syra, bjuder trebbiano på en utmärkt utfyllnad. Kända viner från södern som trebbiano har stor del i är Trebbiano di Romagna, Trebbiano d’Abruzzo, Est! Est!! Est!!! di Montefiascone, Soave, Orvieto och Frascati. Men även rödviner har i det förgångna profiterat från trebbianos egenskaper. Exempelvis var den alltid och inte direkt sparsamt återfunnen i chianti. Sedan 2006 är dock alla tillsatser från gröna sorter i Chianti förbjudna. Trebbiano finns i otaliga andra italienska vita och röda odlingar; detta är tillåtet i 100 DOC-viner och naturligtvis i alla Vino da Tavola-klasser. De otroliga mängderna trebbiano landar inte bara i vin. Till exempel uppstår vid Modena den förträffliga “Aceto Balsamico Tradizionale di Modena”. Stora mängder bränns till alla tänkbara sorters snaps. Det är inte utan anledning som druvsortern täcker upp 90 % av Cognacområdets odlingsyta. Där kallar man förövigt trebbiano “Saint-Emilion”. Men också Armagnac framställs i till stor del av denna sort, och i Mesiko och andra länder utgör den basenm för brandy. Med över 2000 kvadratkilometer odlingsyta intar trebbiano internationellt en femteplats. Genom den höga avkastningen går den däremot uppskattningsvis in på en första plats vad gäller själva mängden.