Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Valpolicella

14 nov, 2016

Valpolicella heter det italienska rödvin som växer på kullarna mellan Gardasjön och Verona. Rent geografiskt ligger Valpolicella mellan Bardolino och Soave. De viktigaste druvsorterna i Valpolicella är de inhemska rondinella, corvina veronese och molinara, men också barbera och sangiovese. Klimatmässigt lämpar sig regionen Valpolicella utmärkt för rödvinstillverkning och också druvtorkning fungerar fint tack vare Gardasjöns vindar bra. Stor massa… Valpolicella är ett lite lättare rödvin som med fördel dricks ungt och gärna också lite lätt kylt på sommaren. Sin bouquet är fruktig med spår av bittermandel, på gommen verkar den lite “nötig”, mest med en lätt bitter eftersmak. Valpolicella har mycket gemensamt med Bardolino, och inte bara då druvsorten. Den är dock oftast kraftigare och kan lagras längre. ...men med klass Liksom överallt finns det också hos Valpolicella undantag som står ut bland den stora massan - äkta toppkvaliteter av komplexa, innehållasrika droppar är möjliga framförallt vad gäller Valpolicella-Classico-zonen som profiterar på Garasjön som ett slags temperaturutjämnare. Även det s.k. Ripassoförfarandet gör Valpolicellan innehållsrikare och mer smakfylld. Här gäller att efter den första jäsningen tillsätta Recioto- eller Amaronemäsk så att en andra jäsning inleds. Och givetvis finns den också den mäktiga Amarone della Valpolicella, som pressas av lufttorkade druvor och som man låter jäsa fullt ut. Detta lätt bittra och ytterst koncentrerade mörka rödvin är en sak som vissa älskar. Samma sak gäller den söta men samtidigt lätt bittra Recioto som trots sin andel restsocker har en alkoholhalt på 14 %. Delinats vingårdar från Valpolicella: - La Casetta