Fraktfritt från 650 kr

Vaud

14 nov, 2016

I schweiziska Vaud (eller Waadt) innehar vindruvan chasselas fortfarande en ohotad ledarrol. Cirka 80 % av odlingsytan är planterad med just chasselas, som allt efter terroir kan ge upphov till ett vitt spektrum av olika slags viner. Om plantorna i La Côte mellan Nyon och Lausanne är friska och okomplicerade så kan Lavaux’ branta vinberg mellan Lausanne och Vevey ge fylliga och rika chasselas, mellan sorten chablais, speciellt i Yvorne och Aifle är mer filigran och mer mineralisk i sin arom. Trots att vinodlarna i Vaud generellt sett är konservativa och värdesätter på tradition, så försöker de att anpassa sin chasselas till nya smakpreferenser hos kundkretsen. Konsekvenserna är märkbara i vinerna med en naturlig kolsyra eller några gram restsocker. Längre jästmognad eller avstånd från biologisk syranedbrytning är andra “moderna tricks”. Rödviner från Vaud är oftast cuvéer av pinot noir och gamay som är lite lätta och lättdruckna. En specialitet är rödvinerna från Lavaux, som mognar till sig på de heta plättarna längs solbadande terasserna. Ur sorter som syrah, merlot eller cabernet sauvignon kan riktigt fylliga plantor växa till sig. Uppfinningsrika vinodlare har bevisat att också andra sorter (chardonnay, viognier, pinot gris, syrah eller cabernet) har möjligheter att upptäcka här. Delinats vingårdar från Vaud: - Domaine Wannaz