Fraktfritt från 650 kr

Veganviner

14 nov, 2016

Vinodling baseras huvudsakligen på jäsning av druvor. Så långt är vin en vegetabilisk produkt och alltså både vegetarisk och vegansk. Under vinproduktionen tillsätts dock hjälpmedel, som kan härstamma från djurriket, såsom äggvita, mjölkprodukter och gelatin. Dessa naturliga medel hjälper vinet att klarna och gör det vackrare (vinet befrias från druvrester och blir smidigare och stabilare). Inget gelatin i Delinats viner Delinat förbjuder i alla viner tillsatsen av gelatin och andra animaliska produkter som kommer från köttproduktion. Däremot är hjälpmedel som kommer från djuruppfödning tillåtna, som äggvita (albumin) eller mjölkprodukten lysozym. Delinats riktlinjer kräver dock att vinodlaren ska ange detta, eftersom samma produkter inte är aktuella för veganer. För att göra veganviner vackrare används istället vegetabiliska eller mineraliska medel, som aktivkol, bentonit (naturlig mineraljord) eller vegetabiliskt gelatin. Rent generellt uppmanar Delinat vinodlarna att hålla tillbaka på förskönande tillsatser, eftersom dessa inte bara har fördelar utan även påverkar vinet smakmässigt. Den som vill uppnå ett vin som är så naturligt som möjligt undviker försköning och är också sparsam med filtrering och stabilisering med SO2 (sulfit). Att hitta veganviner Att känna igen veganviner i butiken är inte alltid så lätt. Det finns ingen deklarationsplikt för animaliska tillsatser som gelatin. Däremot måste man sedan 2012 deklarera äggvitetillsatser för mjölk- och äggallergikers skull. Hos Delinat är det enklare: här är veganviner tydligt märkta på produktsidan och alla viner vegetariska, eftersom inga animaliska tillsatser är tillåtna. Transparens genom riktlinjer Alla hjälpmedel och tillsattsämnen är angivna på Delinats viner. Våra riktlinjer består av 116 punkter och vinerna är indelade i tre nivåer, som är märkta med 1 till 3 Delinatsnäckor. Redan vid föreskrifterna för en Delinatsnäcka är reglerna avsevärt strängare än EU:s ekologiska märkning. Alla 116 punkter går att finna online: du klickar bara på knappen med snäckorna på själva produktsidan. Här finner ni mer om ämnet "Vegetariska och veganska viner: begreppsförklaring".