Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Villa Dorata

14 nov, 2016

Hela tiden görs upptäckter inom vinodling. Ta till exempel Massimo Marchese de Gregorio i Palermo. Han är ingen stel aristokrat, utan en snarast egenhändig vinodlare. På hans mörka Renault-kombi ligger damm från den långa naturvägen som slingrar sig från motorvägen upp på kullarna, där hans lantställe Sirignano tronar som ett svannäste. Det befinner sig i regionen Alcamo, ungefär 50 kilometer sydväster om Palermo. Byggnaderna grupperar sig kring en klassisk “Baglio”, en bakgård, och allting ligger mitt på en överskådlig högplatå. Sedan 1730 bedriver familjen Marchesi de Gregorio sitt jordbruk här. En Marchese upptäcker sin terroir Med landstället Sirignano ärvde Massimo Marchese de Gregorio också problemen som många sicilanska adelsmän har: de besitter mycket mark men lite kapital för att bruka den med moderna metoder. Inte utan en del besvär har Gregorio dock lyckats ge platsen, som var i stort behov av renovering, ett nytt sken. Sirignanos pånyttfödelse började där grunden för alla bra viner läggs: vid vinrankorna. Massimo de Gregorio Massimo de Gregorio, agronom, uppvvuxen i Palermo, Palazzo. Han har alltid älskat landet bättre. De finaste barndomsminnena har han från sina lov på landstället. Sedan 1985 har kartan för de mest vinodlingslämpade lägena på den 150 hektar stora vingården ritats om. 70 hektar har försetts med ett modernt Guyot-uppbindningssystem. Internationella sorter som chardonnay, cabernet sauvignon och merlot ska komplettera inhemska druvor som catarratto, inzolia, grecanico (alla gröna) och nero d’avola, för att ge vinerna mer finess. Det stillsamma kullandskapet i Alcamo lämpar sig mycket bra för ekologisk vinodling. Öppna ängar, sädesfält, olivdungar, små små byar och vinberg om vartannat. Förutom sina vinrankor tar Marchesefamiljen också hand om 4000 olivträd. Mikroklimatet dominerar i planeringen Medan de gröna sorterna främst odlas i västligt riktade växttomtar där de utsätts mer för de svala vindarna från havet, växer de blå druvsorterna i skyddade och hetare lägen längre inåt land. Också de olika höjdnivåerna - gårdarna sträcker sig från 170 till nästan 500 meter över havet - ger platsen olika mikroklimat. Jordarna högre upp är mer sandbetonade, medan de lägre regionerna är något tyngre med högre andel lera. Från detta pussel av olika terroir väljer Massimo Marchese de Gregorio de bästa druvorna för sina Villa Dorata-viner. Stor känsla för den ideala mixen Också källaren har förnyats fullständigt och utrustats med den senaste tekniken. De bästa vinerna mognar i barriquefat av fransk ek. Bara under de 10 första åren av övergången till en toppmodern vingård investerades 1,2 miljoner euro. Villa Dorata Vingården renoverades från grunden 2005. Stort värde lades på det praktiska, ingenting skulle investeras i överflödighet. Årgången 2004 - den första som vinifierades i det nya Sirignano - bevisar tydligt att man slagit in på rätt väg. Vitvinet Villa Dorata är en Cuvée av catarratto (70 procent) och chardonnay (30 procent) som övertygar med sin friska citrusfrukt och sköna fyllnad. Också bland rödvinerna dominerar en inhemsk druva i nero d’avolan. Medan sorterna i de andra odlingsområderna på ön producerar mer runda viner, visar sig i Alcamo på Siciliens västpunkt mer finess och elegans. Avrundad genom cabernet sauvignon och merlot visar denna röda Cru på stor och kryddig charm. En gammal familj med många prominenta “I Gregorio di Colona” är titeln på en 400 sidor lång bok som redogör för familjens historia. Den går tillbaka 1000 år med flytten från Köln till Medelhavsön. Förfädrarna till Massimo Marchese de Gregorio var i egenskap av krigs-, handels- eller premiärministrar alltid närvarande när Siciliens dramatiska historia gick in i ett nytt kapitel. Också Massimo själv är född i familjens bastanta slott i Palermo. Att han blivit vinodlare istället för politiker har han dock inte ångrat för en enda sekund. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Villa Dorata.