Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Vin är hälsosamt

14 nov, 2016

"Vin är bland drycker den mest användbara, bland mediciner den mest välsmakande och bland näringsmedlen den mest angenäma", Plutarch. Diskussionen om vindrickandets inflytande på hälsan lär vara lika gammal som vinproduktionen själv. Med tiden har det bevisats och även accepterats av de mer försiktiga läkarna: måttlig vinkonsumtion är den största bidragande orsaken till minskad risk för hjärtinfarkt. Regelmässigt vindrickande aktiverar blodcirkulationen och blodkärlen förblir elastiska och öppna, så att risken för hjärtsjukdomar märkbart sjunker. Det hänger på färgen Vinets verkan beror dock dels på dess färg. Vid jäsningen av druvmusten extraheras från druvskalen (en substans) - resveratrol - som läkarna tillskriver speciella positiva egenskaper. Följaktligen finns det mycket mindre resevratrol i vitt vin eftersom det pressas mycket tidigare. Ingen fara för levern Vin normaliserar blodtrycket: till exempel kan en röd burgunder höja blodtrycket, medan viner från Sancerre och Pouilly snarare sänker det. En måttlig vinkonsumtion påverkar inte bara kolesterolhalten positivt, utan även hjärnaktiviteten när man blir äldre: “Vin gör hjärnan aktiv, snabb och uppfinningsrik, full av livliga, eldiga och angenäma tankar”, konstaterade William Shakespeare. Och den ofta omnämnda skrumplevern? Baserat på dagens kunskaper kan man utesluta risken för sådan vid måttlig. Osynliga verksamma ämnen Vinet är inte bara rikt på aromer, utan även på viktiga mineraler som till exempel kalium, kalcium och järn, samt livsviktiga spårämnen som mangan, zink, koppar och fluor. Bland de mineraliska jonerna förkommer ofta fosfor. Tillsammans med kalcium är det oumbärligt för benvävnaden och spelar en betydande roll för att bibehålla balansen mellan syror och baser i blodet. Den slanka linjen Fett- och alkoholinkonsumtion nämns ofta som de viktigaste orsakerna till övervikt. Att ett gram alkohol innehåller sju kalorier är ett faktum. Om dessa kalorier gör oss tjocka är dock en annan fråga. I fler än sjuttio epidemiologiska studier kunde man inte påvisa något negativt sammanhang mellan vin användbar och kroppsvikt. Tvärtom: det verkar snarare som om en måttligt vindrickande person i genomsnitt är slankare än absolutisten. Varför intag av alkoholkalorier förorsakar mindre energi än intag av andra kalorier är ännu outforskat. Läs mer om exemplet Frankrike och den så kallade franska paradoxen här.