Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Viognier

14 nov, 2016

Viognier är en grön vindruvesort som odlats i Frankrike sedan århundraden, framförallt i norra Rhônedalen. Som följd av druvans magra avkastning gick viognierbeståndet i jämn takt tillbaka, fram till 1970-talet då det bara fanns några få franska hektar kvar av druvan. Efter 1980 har druvan blivit på modet igen - man har genom olika kvalitetsansträningar upptäckt stora möjligheter hos viognierdruvan. Kvalitet föra kvantitet De två svagheterna hos viogner är den låga avkastningen och sårbarheten för äkta mjöldagg. Vid goda lägen kan man leva med det senare. Den låga avkastningen leder idag ibland till stolta priser från 300 kronor och uppåt för ett oblandat men ungt och drickmoget viognier, som tillexempel det som framställs i Condrieu. Det hör dock till det sällsynta, vanligtvis tas viognier fram tillsammans med andra vitviner. Viogniervin är till färgen relativt mörkgula, och har en bedårande doft av aprikoser, persikor och blommor (liljekonvalj och viol brukar nämnas). Typiskt för den är också alkoholhalten. I Côte Rôtie, Côtes du Rhônes och andra sydfranska vitviner är vignioer tillåten och omtyckt som blandpartner. Druvan kallas också petit viognier, viogne, galopine och vinnier. Förutom i Frankrike förekommer små mängder och med stigande popularitet också i Italien, Kalifornien, Sydamerika och Australien.