Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Vitvinstillverkning

14 nov, 2016

Att pressa vitvin är enkelt, men att tillverka bra vitvin är svårare. Vinets smak beror mycket på källarmästarens personliga avvägning. Efter att druvorna plockats, pressas saften ut och kärnorna och skalen avlägsnas. I anslutning till detta jäser saften eller “musten”, därefter separeras den från döda jästceller och lagras om nödvändigt under en längre eller kortare period. Slutligen filtreras den och fylls i flaskor. Detta grundläggande schema (vintillverkning) kan i varje fas modifieras. Renlighet och kontroll i källaren Idag är rostfria ståltankar vanligt i de flesta vinkällare. De är mycket enklare att hålla rena än betongkar eller träfat och möjliggör dessutom en exakt temperaturreglering: vitt vin jäser bäst vid en temperatur av 16-18°C. När jäsningen väl har påbörjats avges så mycket värme att kylning är oundvikligt. Detta sker utifrån med kallt vatten, inifrån med en kylstång eller genom en värmeväxlare. Lufttäthet En noggrann kontroll av kontakten med luft är viktig i alla faser av vintillverkningen. Därigenom minskas även behovet av det bakteriedödande medlet svaveldioxid. Läs mer om vinkällare här. Pressningen Vinets smak beror mycket på källarmästarens personliga avvägning. Han avgör i de olika stadierna av vinproduktionen vilken stil den vita saften senare ska få. Även hur druvorna krossas eller pressas för saftutvinning påverkar resultatet. I allmänhet uppnår man den bästa vinkvaliteten genom ett mycket lätt presstryck. Längre pressning ger upphov till ett strängare och kärvare vin. Mäsken Vidare kan vinodlaren mosa skal och kärnor i saften av de krossade druvorna under några timmar så att mer arom och tanniner extraheras. Till och med själva tidpunkten för att påbörja jäsningen, samt hur länge jäsningen pågår, visar sig senare i aromen. Ju längre vinet på detta sätt får vila, desto tjockare och smörigare blir det. Fruktigt friskt eller kryddigt varmt? Kalljäsningen i den rostfria tanken och de mikrofina filtrena ser till att vinet är aptitligt friskt, och kommer rent och klart i flaskan. Medan ett vitvin fascinerar genom sin fruktiga ungdomlighet, kan en helt annan intressant komplexitet uppstå när vinet under en viss tid mognar i ekfat (barrique). Sådana viner är dyrare och behöver en längre lagringstid än andra, eftersom de absorberar tanniner (garvämnen) ur faten. Dessa tanniner från träet är mjukare och rundare än de från själva druvskalet. Ekfatet ger vinet en typisk bouquet av vanilj och karamell, men även dofter av torkad banan, kokos, kanel, rostaromer och cederträ.