Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Weingut Jürgen von der Mark

14 nov, 2016

Endast ett fåtal vinodlare och vinexperter har äran att få titulera sig “Master of Wine”. Jürgen von der Mark från Bad Bellingen i den sydtyska regionen Baden är en av dem. Men all teori räcker inte för honom, därför bedriver han sedan 2003 också en egen vingård. Vid Tuniberg har han planterat ett tre hektar stort vinberg med spätburgunder. Hans uttalade mål är att “tillverka bästa tänkbara pinot noir.” 2007 insåg han att en grundläggande förutsättning för detta är det ekologiska tillvägagångssättet och gjorde om sin vingård. “Jag är övertygad om att mina vinrankor nu fårr en annan livslust. Jag ser en tendens till ett mer ‘stressfritt’ mognande hos druvorna.” Ekologisk odling är för Jürgen von der Mark idag en oumbärlig del av hans idé om hur vingården ska bedrivas. Vindig högplatå Ett blommande vinberg - som alltid. Vinrankorna växer uteslutande på Tunibergets lössjordstäckta kalk. Vinbergen befinner sig på en högplatå där vinden ofta breder ut sig och sörjer för en god genomluftning och en blygsam avkylning under heta sommardagar. Bägge är viktigt för pinot noir. De starka lössjordslagren ger goda förutsättningar för tillväxten och ger även rankorna tillräckligt med vatten också under de torraste perioderna. Stolt över sin nya källare Jürgen von der Mark är särskilt stolt över sina nya betongtankar från Bourgogne, som nu befinner sig i hans vinkällare. I början var Jürgen von der Mark tvungen att klara sig utan en egen jästkällare. De små mängderna som han utvann under de första produktionsåren lät han bereda i egna öppna jästankar hos vinodlare som han kände. Från och med årgång 2008 fick han tillgång till vinberedning i ett föredetta slakteri. 2011 kunde han sedan med stolthet ta sin egna pompösa och moderna vinkällare i Rheinweiler i drift. Sedan dess mognar hans fina spätburgunderviner i stål- och betongtankar, lisom i små ekträfat. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Weingut Jürgen von der Mark.