Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Filosofi

Ekologi

Ingenting står Delinat så nära som naturen.

Alla viner vi säljer är ekologiska. Vad som är ekologiskt och inte bestäms enligt internationella standards, men vi har valt att gå längre än så. För att öka incitamenten för våra producenter att skärpa kraven över de standardiserade reglerna har vi satt upp ett eget regelverk - Delinats riktlinjer - med ytterligare mål som producenterna frivilligt kan välja att uppnå. Gör de detta certifieras de av oss. Certifikatet finns i tre steg beroende på hur långtgående det ekologiska främjandet hos producenten är. Man får antingen en, två eller tre vinbergssnäckor. Riktlinjerna berör allt från biologisk mångfald till växtskydd, gödsling och sociala förhållanden för vinpersonalen. Vi tycker nämligen att man dels ska kunna njuta av underbara viner utan att förstöra naturen, och dels tycker vi att naturen tar hand om sig själv bäst: genom att motverka den genom exempelvis gödsling och bekämpningsmedel skapar man mer problem än man löser. Goda gröna viner är möjliga!

Biologisk mångfald

Om du surfar omkring lite på vår hemsida kommer du hitta många fina närbilder på vindruvor med olika insekter på: bin, fjärilar, myror, och framförallt vinbergssnäckan som dessutom har fått äran att utgöra Delinats logotyp. Varför? Är inte småkryp på vindruvor att räkna som oönskade skadedjur?

Detta är en vanlig åsikt inom den klassiska vinodlingen, men på Delinat är har vi en annan åsikt. För oss är något av det viktigaste inom tillverkningen av vin att vingården präglas av biologisk mångfald. Det betyder att olika växt- och djurarter ska leva vid sidan av varandra i naturlig harmoni, dvs. så lång det går på det sätt de skulle gjort utan mänskligt ingrepp. Människan ska inte gå in och bespruta exempelvis vindruvor för att få bort kryp, och ett vinberg ska inte bestå av enbart vindruvor, utan det måste finnas plats för häckar, träd, buskar m.m. där insekter, fåglar och djur kan frodas. Detta är av oerhört stor vikt eftersom naturens balans och ekosystem annars riskerar slås ur spel. Delinat lägger oerhört stor vikt på den biologiska mångfalden, det är vår viktigaste gärning inom vår affärsverksamhet och vi har därför satt upp mycket stränga krav på de viner vi säljer.

Minimala tillsatser

Ekologisk odling handlar inte bara om biologisk mångfald, utan också om vad du får i dig genom vinet.

På Delinat gillar vi inte gifter. Det är ytterligare en anledning till att vi minimerar de tillsatser och bekämpningsmedel som annars flödar tämligen fritt på konventionella vinbruk. Detta gäller dels ämnen som tillförs vinet direkt såsom gelatin, men framförallt vill vi ha bort gifter som koppar och svavel som hamnar i vinet genom växtskydd. Därför är vi måna om att dessa halter hålls så låga som det bara är möjligt, vi har mycket stränga krav på detta i våra riktlinjer.

Läs mer

De två viktigaste dokumenten som utgör ryggraden för vad Delinat står för är våra riktlinjer och vår charta för biologisk mångfald. Klicka på länkarna under för att ta reda på vad vi i detalj kräver av våra vinproducenter, och vilka mål vi uppsatt. Genom länkarna nedan får du ta del av dokumenten i sin helhet.

Vi har också en egen blogg: Delinats vinblogg har satts upp i syfte att du som kund och vinälskare ska vara upplyst och informerad dels om vad det är du dricker, dvs. vad det innehåller och kommer ifrån, men dels också om hur vin tillverkas, olika sorters vin, hur man gör en vinprövning, olika sätt man kan matcha vin med mat osv. Ett annat syfte är att upplysa om aktuella frågor inom vinvärlden. Vår vinblogg har alltså karaktären av en en aktuell blogg med löpande uppdateringar, men lika mycket är den ett lexikon för den vinintresserade. Vad gäller ekologi finns det givetvis mycket att finna i vår vinblogg.