Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Midsommar

På midsommar dricks mest snaps och öl. Det kan självklart vara gott, men på Delinat tycker vi att man ska kunna få in vinet på ett hörn också. Vin står sig mycket bra även till midsommarbordet. Därför har vi komponerat ett midsommarpaket med 6 fantastiska ekologiska viner, som vi skräddarsytt för några klassiska midsommarrätter. 

Vinpaketet hittar du här!

Här under hittar du receptförslag till varje vin. 
Glad midsommar!

Vin  1: Viña Llopis (Pago Casa Gran)

Vårt första midsommarvin är ett ljust, glänsande citrongult och somrigt vin från spanska Valencia. Typisk bouquet för gewürztraminer med härliga muscattoner, drag av lind och ett uns gröna bananer. Frisk attack, smidigt och fruktigt i gommen; eftersmaken med fruktigt kryddiga aromer. 

Midsommartips till detta vin: sill.

Ja, på midsommar liksom på julen är det ju så enkelt att det ska finnas sill. Man behöver inte konstla till det, en burk sill räcker och ska vara där, åtminstone om man inte är vegetarian eller vegan. Detta vin är som vitt vin ett säkert kort till fisk, men dess friskhet och frukthet gör att det inte blir alltför salt och beskt med sill. Ett tips kan vara att helt enkelt bara skiva lite rödlök och krydda något över sill, som annars är alldeles ljuvil till smält smör och ägg.

Vin  2: Domaine la Capitaine Grand Cru

Nästa vin ut är ännu ett härligt vitt vin, ett ljust högult sådant med, blommig bouquet och fruktiga inslag. Från Domaine la Capitaine Grand Cru vid de soliga sluttningarna vid Genèvesjön.. Med toner av lindblom och päron, Harmoniskt och aromatiskt i gommen. Finalen är diskret mineralisk. 

Midsommartips till detta vin: västerbottensostpaj.

Av den klassiska Västerbottensosten kan man göra en helt fantastiskt god ostpaj, som också den nuförtiden hör till klassikerna på midsommar. 

Pajdeg

- 100 g ekologiskt smör
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten

Fyllning

- 200 g riven västerbottenost
- 2 ekologiska ägg
- 2 dl ekologisk mjölk (vispgrädde går också bra)
- Salt, nymalen peppar

Sätt ugnen på 200°C och bilda en smulig massa av smöret och mjölet. Tillsätt sedan vatten så att det blir till en deg, och knåda ihop den i en pajform på ca 24 cm i diameter. Ställ detta kallt i en halvtimme. Nagga degen med en gaffel.

Vispa sedan ihop mjölk/grädde med ägg och tillsätt osten. Smaksätt med salt och peppar och låt grädda i ugnen i ca 30 minuter.

Ett serveringstips är craime fraiche med löjrom och rödlök - fantastiskt gott!

Vin  3: DELSECCO (Weingut Hirschhof)

Tredje vinet är ett bubbelvin, ett ljust, lysande gult vin med frisk och fruktig bouquet av limett, päron och aprikoser samt kryddiga toner av mandarinskal. Frisk attack, livligt, friskt och aromatiskt i gommen, mjukt pärlande, väl avvägt sötma-syra-spel, saftig eftersmak.

Midsommartips till detta vin: nubbesallad.

Till sill och västerbottenspajost är självklart nubbesalladen, ett måste. En kall och härlig sallad som också är god utan sill om man så vill. Ljuvligt till en mousserande DELSECCO...

- 3 kokta kalla potatisar
- 3 hårdkokta ägg
- 2 burkar matjessill (à 200 g)
- 1 rödlök
- 1 dl finhackad purjolök
- 1/2 dl finhackad färsk dill
- 1 dl ekologisk gräddfil
- 1 dl majonnäs
- 1 dl lättrökt kaviar

Skala och finhacka löken. Häll av vattnet från sillburken och tärna sillen. Skala också äggen och tärna dem. Tärna också potatisen. Blanda sedan dill med purjolök, gräddfil, majonnäs och kaviar och ha i löken, sillen, äggen och potatisen. 

Vin  4: Domaine Eugène Meyer Crémant d'Alsace

Som fjärde vin har vi ett till mousserande vin, denna gången ett franskt sådant. Det är ett ljus, lysande gult och friskt vin med bouquet av lime, apelsin och citronmelisse, fina bröd- och blommiga pepparmintstoner. Frisk attack, saftiga och fruktiga aromer i gommen, elegant stuktur präglad av mineralitet, mjuk, gomfyllande mousse, finfruktig och livlig eftersmak. 

Midsommartips till detta vin: lax.

Lax är även det ett måste vid de flesta svenska smörgåsbord. Inte heller här behöver man krångla till det: det kan vara ren rökt lax, eller grillat. Vi tipsar dock framförallt om att köra gravad lax med gravlaxsås. Självklart kan man köpa en färdiggravad lax och njuta av den underbara smaken direkt. Men ännu godare blir det om man gravar själv - oslagbart! Det är inte svårt, men kräver lite framförhållning.

Ingredienser:

- 1 kg färsk lax, mittersta biten med skinn och ben
- 0,5 dl salt
- 0,5-1 dl strösocker
- 1 msk grovkrossad vitpeppar (eller vitlökspeppar)
- 1 krm cayennepeppar
- 50 g eller två knippen dill

Börja med att göra filéer av laxbiten och dra ut alla ben med pincett, låt skinnet vara kvar. Blanda sedan samman salt, socker och peppar. Hacka dillen. Gnid in blandningen av salt, socker och peppar i fisken med några droppar vatten. Strö dillen över laxen. Dra över en plastpåse och förvara laxen i två dygn i kylskåpet, den ska vändas 2-3 gånger per dygn. Efter två dygn, ta ut laxen, skrapa bort kryddorna och skiva den tunt. Detta görs förstås enklast med en vass och större kniv, som vinklas något.

Gravlaxen är förstås underbar till gravlaxsås!

Vin 5: La Balsa Crianza (Bodegas y Viñedos Quaderna Via)


Rödvin då? Ja, femte inslaget i paketet är rödvinet La Balsa, som präglats av det kyliga klimatet i Navarra, vilket kommer till uttryck i vinets fuktighet och finess. Rubinrött, aromer av röda vinbär med blommiga inslag, rödbetor och lite rök, övertygar med frisk och aromatisk karaktär. Mjuka tanniner och kryddig eftersmak avrundar vinet harmoniskt. 

Midsommartips till detta vin: grillat.

Det kanske inte är det mest traditionella, men visst passar nog grillat också till midsommar? Dessutom, med så mycket fisk kan grillen tas fram för att balansera ut med lite läckra grönsaker. Den som ändå är sugen på stek slipper också deppa, La Balsa passar till vilket som.

Vin 6: Château Richard Cuvée Noble (50 cl)

Då var det dags för efterrätt. Vårt lysande guldgula dessertvis från Château Richard i franska Saussignac. Med bouquet av honung och torkade fikon och aprikoser, kryddiga toner av brända mandlar, valnötter och myntate. Mjuk, frisk upptakt, i gommen sött, krämigt och saftigt, komplex struktur, kryddigt-blommiga nyanser, lång och mycket aromatisk final. 

Midsommartips till detta vin: klassisk jordgubsstårta.

Vad kan vara mer klassiskt och traditionellt än en gräddig jordgubbstårta på midsommarafton? Ett något tyngre dessertvin till den söta tårtan är ett fantastiskt sätt att avrunda smörgårsbordet på.

Tårtbotten:
- 5 ägg
- 3 dl strösocker
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver

Vaniljkräm:

- 2 äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk smör
- 2 msk potatismjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 3 dl ekologisk mjölk

Jordgubbsröra:

- 250 g jordgubbar
- 2 msk strösocker

Garnering:

- 5 dl ekologisk vispgrädde
- 1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 175°C. Börja med att fetta in en på 24 cm i diameter, bröa den också. Vispa sedan ihop äggen med sockret så att det blir vitt och luftigt. Blanda vetemjölet med potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Ha i allt i äggsmeten, blanda om, och häll alltsammans i formen. Grädda i ugnens nedre del i en dryg halvtimme. Låt allt sedan svalna till i ca 10 minuter och ta sedan ut det ur formen och ställ på ett ugnsgaller med bakpapper på. Låt svalna igen, och när kakan är helt kall, skär upp den i tre lager så att det blir tre tortbottnar.

Blanda sedan äggulan med socker, smör, mjölk och potatismjöl i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under ständig omröring. För bort kastrullen från värmen precis innan det börjar koka och rör i vaniljsockret. Låt krämen kallna till i ett kallt vattenbad. Smeta ut krämen på en tårtbotten och mosa jordgubbarna och lägg ut med socker på en annan botten. Den tredje botten används för att täcka över med.

Vispa grädden så att den blir härligt tjock, bre ut den i ett skikt över hela tårtan och spritsa, om du vill, resten av grädden längs kanterna. Garnera med jordgubbar ovanpå. En somrig klassiker till tårta som bäst avnjutes till kaffe och vårt härliga dessertvin.