Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Vinprovning

Anordna en egen vinprovning!

Få produkter dras med så många fördomar som vin. Många så kallade “vinkännare” vet om de tycker om ett vin först efter att de studerat dess etikett. Vi rekommenderar: låt dig inte (vilse)ledas av namn och märke. Det är mycket bättre att själv bedöma vinerna. Gör egna vinprovningar - du kommer att lära dig något av det! Det viktiga är att öva, öva, öva. Då menar vi inte mängden, utan mångfalden av viner och vinprovningarnas regel- bundenhet.

Vinprovning med vänner

En vinprovning i grupp är naturligtvis det bästa. Man kan byta intryck med varandra och försöka att själv utforska aspekter som andra lyckats smaka och lukta bättre. Ett utbyte i goda vänners lag förbättrar inte bara vinkunskapen, det är också väldigt roligt. Vid varje vinprovning finns det en regel som alltid bör följas: det måste ske “blint”.

Blind vinprovning

Detta betyder att det vid varje vinprovning bara finns en person (eller ingen) som vet, vilka viner som inmundigas. Är temat rödvin, kan det på sin höjd avslöjas att det rör sig om ett vin årgång 2005 från södra Frankrike. Detaljer kring något vin får inte vara känt av någon deltagare. Bara på detta sätt kan deltagarna ge helt neutrala omdömen. Flaskan täcks då så att man inte kan se vilket vin det är man provar. På det sättet utesluts fördomar och förutfattade meningar. Under en blind- provning avsmakas oftast viner av samma härkomst och/eller med samma sorts druvor. Högst krav ställer blindprovningen där inget speciellt tema anges, till exempel vid tester till Master of Wine. Det handlar då först om att fastställa från vilken region vinet kommer, sedan vilken druvsort det inne- håller och slutligen årsgång eller till och med vinodlare.

Även otränade vinälskare kan få ut mycket av blindpriovningar. Man koncentrerar sig på vinets färg och doft och lägger märke till hur det påverkar känslan i gommen. På så sätt kan man - genom att jämföra flera viner - avgöra vilka egenskaper som är mest framträdande och inte minst vilken sorts vin man föredrar.

"Trepunktstest"

En viktig slags blindprovning är det så kallade "trepunktstestet". Här får man tre glas, av vilka två innehåller samma slags vin. Nu gäller det att målmedvetet hitta det annorlunda vinet. Det låter enkelt, men det är det inte. Till och med för proffs är det svårt att finna det riktiga vinet. Detta är en lärorik skola. Blindtest ger bra resultat vid granskning av vin- hantering och produktion av cuvéeviner. Vid en öppen provning tenderar man att bekräfta sina förutfattade meningar. Vid en blindprovning är detta inte möjligt.

Rekommenderade startpunkter

Som ett led i att främja vinkunskap uppmuntrar vi på Delinat att man anordnar egna vinprovningar. Vinprovningar kan också förvandla ett glas vardagligt vin till ett evenemang: något att hitta på med vänner och familj, en spännande tillställning med ett släng av tävlingsinslag om så önskas. Vem gissar bäst?

Våra vinpaket är utvalda för att kunna användas till vinprovningar. Vill du lära känna rödviner, vitviner eller mousserande viner? Dessa tre vinpaket kan tjäna som starpunkt - men det finns givetvis fler!

 

Välkomstpaket I - prisvärda röda viner

Välkommen som kund till Delinat! Vi har sammanställt några olika paket till våra nya kunder för att visa den allra bästa sidan av Delinat till ett rimligt pris. Här har vi 6 fantastiska ekologiska rödviner till snudd på oslagbart pris.

I paketet ingår:
El Molino (Jesús del Perdón)
Villa Veredus
El Paseo (Bodegas y Viñedos Quaderna Via)
Bonarossa (Maggio Vini)
Nemaro (Accademia dei Racemi)
Hirschhof Spätburgunder


Provpaket med prisvärda vita viner 
Paket framställt med vinprovning i åtanke: den vita versionen.

I paketet ingår:
Albet i Noya Xarel.lo
Hirschhof Rivaner
Soave La Casetta
Riesling Terra Rossa
Villa Veredus blanc
El Molino blanco


Provpaket Viva España
En röd vinpårovningsvariant, med enbart spanska viner. Kan du skilja regionerna från varandra?

I paketet ingår:
El Paseo (Bodegas y Viñedos Quaderna Via)
Pasíon Delinat (Jesús del Perdón)
La Balsa Crianza (Bodegas y Viñedos Quaderna Via)
San Domingo Carmín
Osoti Viñedos Ecológicos
Vinya Laia (Albet i Noya)